Babysterfte

Is natuurlijk bevallen nog wel veilig?

Tegenwoordig maken veel vrouwen zich zorgen over de hoge babysterfte in Nederland. 'Is natuurlijk bevallen nog wel zo veilig?', vraagt men zich af. Het probleem echter, is niet zo zeer de natuurlijke bevalling maar vooral het feit dat vrouwen daar tegenwoordig overwegend technische steun voor krijgen.

Ontoereikende zorg

Dat vijftig procent van alle vrouwen die voor het eerst thuis bevallen halverwege met complicaties in het ziekenhuis belandt, betekent niet dat al deze vrouwen lijden aan voorliggende placenta's, smalle bekkens, grote hoofden of luie baarmoeders. Het betekent vooral dat ze niet goed genoeg worden geholpen bij hun natuurlijke bevalling. De overdracht aan het ziekenhuis maakt het vaak nog gecompliceerder omdat vrouwen daar door alle techniek en controle gedwongen worden tot onnatuurlijke barenshoudingen wat het natuurlijke proces van bevallen nog meer verzwaart.

Ondersteuning van de eigen kracht als oplossing

Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden die men in het ziekenhuis oplost met technisch ingrijpen. Oppervlakkig en cijfermatig gezien lijkt dat misschien een oplossing. Maar het is niet duurzaam. Veel doeltreffender, effectiever, positiever en goedkoper is het om het probleem bij de wortel aan te pakken en de basale steun aan vrouwen bij hun bevalling te verbeteren. Uit onderzoek bleek al dat de aanwezigheid van een simpele bevallingscoach in Amerika het totaal aantal keizersneden met ongeveer 45% en het aantal tangverlossingen met 34% terugbrengt, de bevallingsduur met 25% bekort, het gebruik van oxytocine met 50% vermindert, 'gewone' pijnbestrijding met 31% en ruggenprikken tussen de 10 en 60% reduceert.

Bevallen op eigen kracht in het publieke debat

Met opiniestukken wil ik een bijdrage leveren aan het publieke debat over bevallen. De grootste stappen voorwaarts in veilig bevallen kunnen op dit moment beter gemaakt worden door ondersteuning van de natuurlijke kracht van vrouwen dan door nog meer controle en techniek.

Klik op de links voor publicaties in Volkskrant, Trouw, Nederlands Dagblad, het Weleda Verloskundigen Forum, JAN magazine, NRC Handelsblad, Parool en Telegraaf.